Broker Barangan Curi Ditahan

Fardy Bungga

asiatimesrp@hotmail.com

pix: Lo Teck Loong

 

Kota Kinabalu: Seorang lelaki ditahan pihak berkuasa selepas didapati membeli barangan curi hasil pecah masuk sebuah pejabat di Kolombong, Inanam, di sini, 15 Mei lalu.

Suspek yang berusia 28 tahun itu dikatakan membeli semua barangan berkenaan daripada tiga rakan jenayah yang sudah ditahan polis dan dituduh di mahkamah sebelum ini.

Suspek dipercayai membeli semua barangan curi berkenaan pada harga yang murah sebelum mengaut keuntungan dengan menjual kepada kenalannya.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu Asisten Komisioner Habibi Majinji berkata, siasatan awal mendapati, ketiga-tiga penjenayah yang ditahan pada awalnya memecah masuk pejabat sebelum melarikan 12 barangan di pejabat berkenaan.

Katanya, semua barangan elektronik berkenaan kemudiannya dijual kepada suspek yang tinggal di sebuah bilik sewa di Lorong Buah Duku, Kolombong, di sini.

“Antara barangan yang dilarikan adalah pembesar suara, amplifier, set komputer, set karaoke dan televisyen serta beberapa lagi barangan elektronik lain.

“Suspek yang bertindak sebagai broker barangan curi itu ditahan polis pada jam 10.45 pagi, Rabu lalu, selepas polis mendapat maklumat hasil siasatan dan risikan,”katanya pada sidang media di pejabatnya, hari ini.

Habibi berkata, semua barangan yang berjaya dirampas semula dianggarkan bernilai RM8,000 berdasarkan harga pasaran semasa.

Katanya, hasil ujian saringan air kencing yang dijalankan terhadapnya juga didapati positif dan suspek turut mempunyai rekod jenayah lampau membabitkan penyalahgunaan dadah.

“Suspek kini ditahan reman sehingga 24 Mei depan dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan,” katanya.

Tamat