BOT KARAM, APMM KUDAT SELAMATKAN EMPAT PEMANCING


Fardy Bungga

asiatimesrp@hotmail.com

KUDAT: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), berjaya menyelamatkan empat pemancing di sebuah bagang, di perairan Pitas, di sini, Sabtu lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 6 pagi itu, kumpulan pemancing berkenaan yang keluar melakukan aktiviti memancing dikatakan terkandas selepas bot dinaiki mereka karam.

Pengarah Maritim Malaysia Kudat, Komander (M) Boon Chin Chau berkata, Pusat Operasi Zon Maritim Kudat menerima panggilan kecemasan pada jam 6.10 pagi daripada ahli keluarga salah seorang pemancing.

Katanya, pemanggil memaklumkan bapa saudaranya bersama tiga mangsa lain terkandas di sebuah bagang di perairan Pitas apabila bot yang dinaiki karam akibat ombak kuat dan bergelora.

“Bot peronda Zon Maritim Kudat yang sedang melaksanakan rondaan rutin segera diatur gerak ke tempat kejadian selepas laporan diterima.

“Angin kencang dan laut bergelora pada mulanya menyebabkan sedikit kesukaran untuk mengesan lokasi kejadian,” katanya dalam kenyataan media yang dikeluarkan, hari ini.

Boon berkata, mangsa yang terkandas berjaya ditemui pada kedudukan 1.6 batu nautika barat laut Pulau Gusung Malanta Pitas.

Katanya, semua mangsa iaitu Moksin Asing, 52, Muslimin Adau, 52, Mohd Rafi Mohd Rasit, 46, dan Julmat Mamat 43, ditemui dalam keadaan selamat dan seterusnya didaratkan di Jeti Dataran Bengkoka, Pitas.

Sehubungan itu, Boon meminta komuniti maritim supaya berhati-hati dan sentiasa peka dengan keadaan  cuaca yang tidak menentu bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.

“Maritim Malaysia mohon kerjasama daripada komuniti maritim untuk melaporkan sebarang salah laku jenayah dan kecemasan yang berlaku di laut kepada Maritim Malaysia di talian 088-611858 (Pusat Operasi Kudat) dan talian MERS 999 yang beroperasi 24jam,” katanya.

Tamat