Polis Buru Empat Individu.


Fardy Bungga

asiatimesrp@hotmail.com

Kota Kinabalu: Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) memburu empat individu membabitkan pelbagai kesalahan menipu termasuk jual tanah, projek penyelenggaraan tanah dan penipuan pekerja.

Semua empat individu itu adalah warga tempatan membabitkan tiga lelaki dan seorang wanita berusia lingkungan 41 hingga 46 tahun.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Zaini Jass berkata, suspek pertama yang dikehendaki dikenali sebagai Adward Saatah yang beralamat di Kampung Malagatan Tongod dan Taman Sibuga, Sandakan.

Katanya, suspek dikehendaki bersabit kesalahan penipuan penjualan tanah dan projek penyelenggaraan jalan yang tidak wujud membabitkan nilai RM150,000 bagi kedua-dua kes.

“Kes kedua pula membabitkan seorang lelaki bernama Henry Chin Fu Sook yang beralamat terakhir di Taman Wijaya, Maggatal.

“Suspek dikehendaki bersabit kesalahan pecah amanah atas wang hasil jualan runcit milik sebuah syarikat bernilai RM24,272.40,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Kontijen (IPK) Sabah, semalam.

Zaini berkata, kes ketiga pula membabitkan seorang lelaki bernama Wong Tze Yuen yang didakwa melakukan pecah amanah sebanyak RM371,315.08.

Katanya, suspek melarikan pecah amanah di sebuah syarikat pengedaran dan pemasaran rokok di Penampang.

“Suspek kedua dan ketiga ini disiasat mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan kerana pecah amanah pekerja.

“Manakala bagi suspek terakhir yang diburu pula adalah seorang wanita bernama Hasmah Tarudin yang beralamat di Taman Putatan Baru, Putatan.

“Suspek didakwa melakukan kesalahan penipuan membabitkan permohonan lanjutan passport yang tidak wujud,” katanya.

Zaini berkata, suspek dikatakan menipu sebanyak RM2,000 dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Sehubungan itu, Zaini berkata, orang ramai yang mengenali atau mempunyai maklumat berhubung semua suspek diminta menyalurkan kepada IPD Penampang ditalian 088-712222.

Tamat